Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Χειρουργικής Εταιρείας Κύπρου που συνήλθε στις 10/1/2019, αφού ενημερώθηκε ενδελεχώς για τις εξελίξεις γύρω από το  ΓΕΣΥ και με μοναδικό γνώμονα την παροχή ποιοτικής και ασφαλούς φροντίδας υγείας προς τους ασθενείς μας δηλώνει:

  1. Υποστηρίζει την εφαρμογή του ΓεΣΥ δεδομένου ότι έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για να είναι βιώσιμο και ζητά αύξηση του σφαιρικού προϋπολογισμού με αύξηση της συνεισφοράς του κράτους.
  2. Στηρίζει τις αποφάσεις της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου και τις ενέργειες του για τη βελτίωση του ΓεΣΥ.
  3. Υποστηρίζει την εφαρμογή του ΓεΣΥ αλλά απαιτεί ασφαλείς, ποιοτικές και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας αφού είναι πεπεισμένη ότι δεν έχει γίνει η σωστή προεργασία από τους αρμοδίους.
  4. Το ΓεΣΥ οφείλει να παρέχει ασφαλείς, ποιοτικές ιατρικές υπηρεσίες μέσα από πρωτόκολλα και τεκμηριωμένη γνώση και με έκπληξη διαπιστώνουμε ότι αυτό δεν έχει γίνει.
  5. Το ΓεΣΥ πρέπει να διασφαλίζει σωστές απολαβές στους παρόχους για αυτό καλούμε, κατά κύριο λόγω την κυβέρνηση, να αντιληφθεί την ευθύνη της και να δεσμευτεί για κάλυψη των τυχών ελλειμάτων για τα επόμενα 5 χρόνια.
  6. Η έκτακτη ΓΣ ζητεί το διαχωρισμό αμοιβής ιατρών νοσηλευτηρίων και ξεκάθαρη αμοιβή ανά ιατρική πράξη.
  7. Ζητούμε ενιαία αντιμετώπιση, εργασιακή και μισθολογική των Χειρουργών της Κύπρου – ιδιωτών και κρατικών και την ανάληψη της επαγγελματικής ευθύνης από τον ΟΑΥ.
  8. Επειδή θέλουμε την εφαρμογή του ΓεΣΥ απαιτούμε τάχιστη ουσιαστική αυτονόμηση με ποιοτική, αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των κρατικών νοσηλευτηρίων.

Στην παρούσα φάση με πλήρη σεβασμό προς στους ασθενείς μας, τις οικογένειες τους και με μοναδικό σκοπό τη δική τους ασφάλεια συστήνουμε στα μέλη της ΧΕΚ να μην ενταχθούν στο ΓεΣΥ.

Κρατάμε ανοικτή την πόρτα του διαλόγου και δηλώνουμε την ετοιμότητα μας να ενταχθούμε αν πεισθούμε τεκμηριωμένα για την ασφαλή παροχή φροντίδας υγείας προς τους ασθενείς μας.

 

Λευκωσία, 10 Ιανουαρίου 2019

 

pdfΑΠΟΦΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΧΕΚ 10.01.2019338.28 KB